VIJFDE TITEL VOOR DINAND ZIJLSTRA

 

Voor de laatste maal haalde hij een Nederlandse titel in 1980. Dinand heeft vier jaar moeten wachten maar nu kan hij de vijfde op zijn conto schrijven. Zijlstra, 'toch niet meer de jongste, bleef dit jaar het aanstormend jeugdig talent dus voor, zodat de titel naar de oudste deelnemer in deze klasse ging.

        

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                     De stijlvolle Dinand Zijlstra haalde toch weer een Nederlandse titel naar Daarlerveen.

 

 

De laatste kampioenscross werd verreden onder erbarmelijk slechte weersomstandigheden. Het circuit was één gigantische modderpoel en waar dan al geen modder was stond het water je zo'n beetje tot aan de kuiten.

 

Na de eerste manche was er tussen de KNMV en de rijders dan ook een bespreking over het feit of het nog wel zin had de tweede manche van start te laten gaan. Aangezien de H-nummers nog niet verdeeld waren en ook de strijd om de zesde, zevende en achtste plaats nog helemaal open was besloot het merendeel toch nog een kans te wagen en werd er alsnog gestart. Alleen in de 125 cc klasse, want de junioren mochten hun machine op de kar laten staan.

 

Bij de start van de eerste manche was John de Berk het snelst uit de startblokken. Hij moest echter al gauw het hoofd buigen voor John Hensen, die in de modder een betere lijn wist te vinden en daardoor sneller was. Zijlstra was als vijfde gestart, maar profiteerde dankbaar van valpartijen van onder andere De Berk en de weer herstelde, Davy Strijbos.

 

Strijbos kreeg tegen het eind van de wedstrijd last van een klemmende gasschuif en zakte terug naar een achtste plaats. In de voorlaatste ronde sloeg de pechduivel toe bij John Hensen. De tanden van zijn voorkettingwiel waren bijna versleten en zodoende kon het gebeuren dat zijn ketting er tweemaal afliep.

 

De riante voorsprong die hij had op Zijlstra werd zodoende bijna te niet gedaan. Dinand nam echter geen enkel risico, omdat hij enkel vóór John de Berk behoefde te eindigen om zich Nederlands kampioen te mogen noemen. Dat gebeurde dan ook zodat de strijd om die titel na de eerste manche al gestreden was.

 

De strijd om de tweede plaats was echter nog volledig open, omdat John Mensen zijn achterstand op John de Berk tot op vier punten verkleind had.

 

In de tweede manche was het opnieuw John de Berk die de kop nam, voor zijn rivaal Hensen en Zijlstra. Door de slechte terreinomstandigheden werd Mensen al gauw gedwongen zijn bril af te zetten en dat werd hem fataal. Na een vijftal ronden kon hij helemaal niets meer zien en hij moest zelfs naar het ziekenhuis om zijn ogen schoon te laten maken.

 

De Berk maakte nog een keer een stuurfoutje en moest toezien dat Zijlstra hem voorbij ging. Dinand liet zich niet meer verrassen en ging in de laatste manche zegevierend over de streep, waarmee hij het feest helemaal compleet maakte.

 

Strijbos legde beslag op de tweede plaats voor De Berk en een zeer sterk rijdende Theo van Hoevelaken.

 

Op de zo belangrijke tiende plaats eindigden Gert A.B. en Cock Muys gelijk zodat het beste resultaat de doorslag moest geven, wie het laatste internationale startbewijs zou krijgen. Beiden haalden als beste uitslag een vijfde plaats, maar Cock Muys deed dat twee keer, zodat de H-10 voor hem was.

 

 

UITSLAGEN

 

1e Manche: Hensen; 2, Zijlstra; 3. Van de Berk; 4. Bergnorst; 5. Van Asten; 6. Hulzebosch; 7, Rijkers;8. Strijbos;9. Bouchee; 10. Van Hoevelaken; 11, Palthe;12. Hünning; 13. A. B.; 14. De Haas; 15. Scheres; 16. Kluijtmans; 17. Van de Linden; 18. Mulder; 19. Eenbergen; 20. Pootjes;

 

2e Manche: 1. Zijlstra; 2. Strijbos; 3. Van deBerk; 4. Van Hoevelaken; 5. Van Asten; S. Stuurman; 7. Looman; 8. Hulzebosch; 9. Berghorst; 10. De Haas; 11. Keupers; 12. Hünning; 13. Muys; 14. Rinkema;15, Van de Linden;l6, Walvoort; 17. Scheres.

 

Eindstand NK 125cc: 1, Dinand Zijlstra, Honda. 374; 2. John van de Berk, Yarnaha, 357;3. John Hensen, Honda,298;4. Alwin van Asten, Suzuki, 274; 5. Antoon Pruymboom, Yamaha, 257; 6, Gert Berghorst, Honda, 218; 7. Erik Looman, KTM, 210; 8, Davy Strijbos, Honda, 205; 9. Eric Stuurman, KTM. 182; 10. Cok Muys, Yamana, 167; 11. Gert A. B., Honda, 167; 12. Jopie Rijkere. Suzuki, 150; 13, Tneodoor Bouchee, Honda, 126; 14, Wilhelm Pathe, Honda, 123; 15. Teus Visser, Suzuki, 119.